Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Letos Mezinárodní organizace práce (MOP; anglicky International Labour Organization, ILO) za hlavní téma svátku 28. 4. zvolila vliv klimatické změny na bezpečnost a zdraví při práci. Upozorňuje tak na to, že klimatická změna má zásadní dopady nejen na životní prostředí, ale i na svět práce, na zdraví a bezpečnost na pracovišti.

„Dopady změny klimatu na bezpečnost práce jsou relevantní i v Česku,“ míní prof. Pavel Danihelka (Fakulta bezpečnostního inženýrství a senior researcher na Výzkumném energetickém centru VŠB). „Asi nejvýznamnějším problémem je tepelný stres. V ČR stoupla teplota už nyní více, než je stanovený klimatický cíl (1,5 °C) a počet tropických dnů se zněkolikanásobil. Oproti tomu, platná legislativa je zaměřena na dlouhodobé expozice typu hutního provozu nebo dolů a na vlny veder v podstatě není schopna reagovat, zvláště pak při práci ve venkovním prostředí.“

8KfCR12oPotvrzuje to také Ing. Martina Pražáková z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce (VÚBP): „Dílčí analýzy v rámci jednoho z výzkumných úkolů řešených ve VÚBP ukázaly na potenciálně vysoké riziko tzv. tepelného stresu způsobeného vlnami veder, který může působit nejen přímo, ale může i zesilovat již existující tepelné namáhání vyvolané pracovními podmínkami například při práci v blízkosti zdrojů tepla. Vystavení tepelnému stresu je významným problémem, který může negativně ovlivnit spolehlivost člověka a vést ke zraněním, nemocem, snížené produktivitě, v krajních případech i ke smrti. Ukazuje se, že stávající právní úprava v ČR, která se zabývá řešením tepelného namáhání na pracovišti, nepokrývá dynamiku tepelného stresu a měla by se více zaměřit na ochranu zaměstnanců v měnících se podmínkách. Stejně tak je potřeba se zabývat i dalšími aspekty, kdy např. extrémní meteorologické jevy mohou ovlivnit různé pracovní činnosti (v zemědělství, lesnictví, stavebnictví).“

Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání a také Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci připadá každoročně na 28. dubna. Vzpomínáme na oběti, abychom mohli pečovat o žijící. Bezpečnost práce je zásadním problémem, který nesmíme bagatelizovat.

Adresa

ČESKÁ REPUBLIKA