Odborové svazy z tzv. RoPo sféry vyhlásily stávkovou pohotovost!

Odborové svazy zastupující zaměstnance ve veřejných službách a správě dne 24.7.2024 vyhlásily časově neomezenou stávkovou pohotovost. Důvodem je dosavadní průběh vyjednávání o valorizaci platů v roce 2024 a na rok 2025.

bigstock Political Protest With Silhoue 237386590Konkrétně se jedná o Odborový svaz státních orgánů a organizací, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Unie orchestrálních hudebníků ČR, Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody, Odborový svaz pracovníků knihoven, Českomoravský odborový svaz civilních zaměstnanců armády a Odborový svaz pracovníků vědy a výzkumu.

"Dne 4. 6. 2024 se po několika žádostech a urgencích na předsedu vlády uskutečnilo první jednání s ministrem práce a sociálních věcí o valorizaci platů. Na tomto jednání OS RoPo vznesly požadavek na navýšení platových tarifů o 15 % od 1. 9. 2024. Ministr práce a sociálních věcí zdůraznil, že je nutné, aby se od 1. 9. 2024 platy zvýšily.

Druhé a bohužel poslední oficiální jednání na téma platy se uskutečnilo na mimořádném jednání Předsednictva RHSD dne 25. 6. 2024 s tím, že odborová strana deklarovala kompromisní požadavek nárůstu platových tarifů o 10 % od 1. 9. 2024, zástupci zaměstnavatelů požadovali nárůst platů od 1. 9. 2024 o 7 % a ministr práce a sociálních věcí představil materiál zaslaný sociálním partnerům a navrhl od 1. 9. 2024 zvýšení platových tarifů u tabulky č. 1 a tabulky státních zaměstnanců o 7 až 10 %. Zároveň bylo dohodnuto, že v druhé polovině července opět dojde k jednání s tím, že vláda čeká na výsledky hospodaření státu v 1. polovině 2024.

Dne 10. 7. 2024 se uskutečnilo jednání zástupců OS RoPo s ministrem financí. Na otázku valorizace platů od 1. 9. 2024 ministr financí odpověděl, že vláda není zatím dohodnuta, ale musí být rozhodnuto do 24. 7. 2024, před začátkem vládních prázdnin, a že předseda vlády v této věci svolá jednání. Což se zatím nestalo!

Vyzýváme předsedu Vlády ČR, aby urychleně svolal jednání o platech na rok 2024 a rok 2025 ještě před jednáním vlády o návrzích nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, a nařízení vlády č. 304/2014 Sb., o platových poměrech státních zaměstnanců, ve znění pozdějších předpisů."

Zdroj: Tisková zpráva

Adresa