Podle Úřadu práce je volných pracovních míst dost

Když si v tuzemsku někdo začne hledat nové zaměstnání skrze inzeráty, tak jej možná překvapí, že jich je tak moc. Stačí si prohlédnout nabídku, jenž nabízí pracovní portály. Skutečná situace na pracovním trhu však vůbec není taková, jak to na první pohled vypadá.

pracePři hledání práce narážejí na problémy čerství absolventi bez praxe, maminky po skončení rodičovské dovolené i bezdětné ženy, u nichž potenciální zaměstnavatel předpokládá, že budou v budoucnosti rodit děti. Sehnat zaměstnání je kolikrát nemožné pro osoby ve věku 55+.

Tak o koho vlastně mají firmy zájem? Ideálním uchazečem o práci je mladý člověk okolo 25 let se třemi diplomy z vysokých škol a znalostí alespoň čtyř světových jazyků, jenž může nabídnout dlouholetou praxi v délce minimálně dvaceti let. Pochopitelně nejlépe, když se bude identifikovat jako muž.

Na první pohled to kolikrát vypadá, že pracovních míst je v tuzemsku neuvěřitelně mnoho. Jen těch inzerátů, kolik se objevuje. Jenže ponoříme-li se do jejich nabídky hlouběji, zjistíme, že větší polovina z nich nabízí místa pojišťováků, finančních poradců, a to ještě zpravidla na živnostenský list (švarcsystém). Samostatnou kapitolou jsou kvanta nabídek vyhrazených pro osoby ZTP.

Zkusíme-li na nabídky práce odpovídat, časem pochopíme, že více než polovině inzerentů nestojíme ani za to, aby odpověděli. Ti zbývající vám minimálně poděkují za zájem. Někdy zájemce pozvou na pohovor, jindy dají vědět, že pro vhodné místo nemají.
Podle Úřadu práce je volných pracovních míst dost. Proč se o ně lidé neperou? Asi to bude tím, že jsou za mizerný peníze.

Zajímavé údaje o nabídce pracovních pozic má Úřad práce. Na jedno volné pracovní místo připadá zhruba jeden nezaměstnaný. To by nebylo tak špatné. Jenže horší je to už s kvalitou těch míst. U tří čtvrtin je požadavek základní vzdělání. Jedná se tedy o práci nekvalifikovanou, často velmi fyzicky náročnou, s finančním ohodnocením na úrovni minimální mzdy anebo lehce nad ní.

Hledat si práci u nás tedy není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. U řady inzerátů se vůbec neuvádí nabídka nástupní mzdy. Řada inzerátů je pouze pro ZTP (zaměstnávání těchto osob je pro řadu firem velmi dobrý byznys). Některé nabídky jsou zjevně pouze virtuální, protože když se na zájemce ozve, nikdo neodpoví. Není tedy zájem. A na druhou stranu v médiích slyšíme nářky zaměstnavatelů, kolik tisíc zaměstnanců zde na trhu práce chybí. Při prohlížení si inzerátů je možné se ptát, kde ty tisíce volných míst jsou ....

Adresa

ČESKÁ REPUBLIKA