Odboráři se hlasitě ozvali proti asociální vládě

Včera v poledne se před Úřadem vlády ČR uskutečnila demonstrace, proti zvyšování věku odchodu do důchodu na 68 let. Tuto demonstraci svolal Odborový svaz KOVO, který sdružuje mimo jiné i zaměstnance z těžkých provozů a náročných profesí. Právě pro tyto profese především se již několik desítek let snaží odbory vyjednat s vládami možnost dřívějších odchodů do důchodu. Prozatím bohužel marně.

V den konání demnostrace vláda nebyla ve Strakově akademii přítomna, neboť měla výjezdní zasedání na severní Moravě, respektive ve slezském Jeseníku. To ovšem nevadí, protože vzkaz demonstrujících byl zcela jasný a důrazný. Prohlášení, které bylo na závěr protestu předneseno obsahuje celkem 6 bodů týkajících se například chystané důchodové reformy, zavedení možnosti dřívějších odchodů do důchodu pro zaměstnance pracující ve 3 a 4 kategorii rizik, obnovení sociálního dialogu a široké diskuze o chystaných změnách, daňová reforma bez dopadů na nejohroženější skupiny obyvatel a obnovení superhrubé mzdy.

Celkově lze říci, že jde o rozumné, jasné a splnitelné požadavky a je pouze na vládě, jestli bude před odbory, laickou a odbornou veřejností strkat hlavu do písku, či spíše za zavřenými dveřmi dělat si co chce, bez sociálního celospolečenského dialogu, anebo začne konečně komunikovat a plnit své vlastní sliby.

Na demonstraci vystoupila velká řada osobností, nejen z řad odborářů, což je pochopitelné, ale i z řad politicků z opozičních stran, což už je méně pochopitelné a například v osobě zástupců SPD a ANO je jejich účast spíše diskutabilní. Jde ale o rozhodnutí OS KOVO, který demonstraci svolal a je pouze na nich koho pozvali a s jakým úmyslem.

Náš odborový svaz se se základními požadavky, tj. zahájení široké diskuze o možných upravách důchodového systému za účelem jeho konsolidace, a to za účasti zástupců všech politických stran, odborníků, a především sociálních partnerů a dále urychlené předložení návrhu dřívějších odchodů do důchodu pro zaměstnance pracující ve 3. a 4. kategorii rizika ztotožňuje a podporuje je.

Včerejší demonstrace snad nebyla posledním protestem a další akce budou rychle následovat.

Adresa

ČESKÁ REPUBLIKA