Jurečka má lék na nízké mzdy

Ministerstvo práce navrhne zásadní úpravu podpory v nezaměstnanosti. První dva měsíce má činit 80 procent předchozích čistých příjmů, ale pak rychleji klesne. Pružnější vyhazovy přinesou lidem vyšší mzdy, věří ministerstvo.

1ed5e3d7 6b35 45eb ba2c 1470e29937f1O rozhýbání pracovního trhu, který aktuálně nabízí zhruba 200 tisíc volných míst, se pokouší „flexinovela“ zákoníku práce z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), která už prošla prvním čtením. Dát zaměstnanci výpověď má být nově snazší, zároveň začnou výpovědní lhůty nově běžet už se dnem doručení.

Zároveň však MPSV přichystalo změny podpory v nezaměstnanosti, které mají lidem po propuštění zajistit lepší podmínky, aby se nebáli „jít na pracák“. Jejich kompletní podobu má resort představit příští týden.

Klíčovou novinkou je dramatické navýšení podpory v prvních dvou měsících nezaměstnanosti. Ta se pro lidi, kteří práci opustí z vlastní vůle, prakticky zdvojnásobí, uvedl pro SZ Byznys Dombrovský, který se jako externí poradce ministra Mariana Jurečky na návrhu podílí.

„První dva měsíce mají lidé čerpat 80 procent předchozích čistých příjmů, další dva měsíce 50 procent a poslední měsíc 40 procent,“ cituje z návrhu Dombrovský. U starších zaměstnanců je pokles podpory mírnější a podporu mohou čerpat déle – až 11 měsíců jako nyní. Dávka se starším poprvé sníží po třech měsících, podruhé po dalších třech a zbytek budou moci čerpat pět měsíců.

Podle současných pravidel čerpají zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, podporu ve výši 65 procent předchozích příjmů. Lidé, kteří práci opustí ze své vůle nebo dohodou, dostávají méně – 45 procent. Návrh MPSV rozdíly mezi dobrovolným a nedobrovolným odchodem smaže.

Kromě navýšení náhradových poměrů přinese novela taky navýšení stropů. V nezaměstnanosti si tedy polepší i středněpříjmoví. Zatímco nyní může podpora dosahovat maximálně 58 % průměrné mzdy, v návrhu bude navýšení stropu na 80 až 100 procent, avizoval Dombrovský.

(Zdroj: Seznam Zprávy)

Adresa