• slid 6

• nove odbory slide
  • slid 1 a

VÍTEJTE NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH SVAZU NOVÉ ODBORY

Jsme mladý a moderní svaz, který sdružuje samostatné a nezávislé odborové organizace i jednotlivé členy, kterým nabízí kromě tradiční odborové činnosti i řadu zajímavých benefitů a výhod.

Jsme zde pro vás, připraveni vám poskytnout aktivní pomoc při řešení pracovních a právních problémů.

Více o nás, naší činnosti, našich nabídkách i podmínkách členství se dozvíte na těchto stránkách.

Kulatý stůl: Postavení zahraničních pracovníků v českých firmách a role odborů při ochraně zájmů pracujících v podmínkách globálního kapitalismu

Svaz Nové odbory uspořádal v rámci projektu „Škola alternativ“ podpořeného Nadací Rosy Luxemburkové 5. prosince 2016 v Olomouckém RCO kulatý stůl, který se zabýval postavením zahrniačních pracovníků ve firmách v České republice a rolí, kterou mohou sehrát odbory ve spolupráci s dalšími subjekty a organizacemi při ochraně zájmů pracujících, a to bez ohledu na to, jaká je jejich národnost nebo státní příslušnost.
Svaz Nové odbory je připraven aktivně bránit a chránit práva a zájmy všech pracujících a považuje za důležité postupovat v tomto svém úsilí v souladu s ostatními aktéry, kteří se problematice věnují. Záměrem kulatého stolu proto bylo definování základních problémů, se kterými jsou konfrontováni zahraniční pracovníci, odborové organizace, neziskové organizace a instituce státní správy při řešení všech aspektů otázky zaměstnávání cizinců, ať již ze zemí Evropské unie nebo zemí třetích.
Cílem konference bylo seznámení jednotlivých aktérů a vytvoření prostředí, které by umožnilo vytvořit a realizovat strategii orientovanou na společný postup při zachování autonomie jednotlivých subjektů. Účastníci se shodli, že velký význam kladou na vytvoření sítě, která by umožnila operativní řešení problémů a zároveň se stala silným hráčem při prosazování společných zájmů, a to až do úrovně legislativních změn.
Kulatý stůl byl rozdělen na tři bloky. V prvním vystoupili řečníci reprezentující neziskovou sféru, státní orgány a odborový sektor, s příspěvky, v nichž seznámili přítomné s problematikou multikulturality a zároveň konkrétními postupy, které v rámci své činnosti uplatňují. Vybrané prezentace - viz. ( LaStrada, Novéodbory, SUIP)
Ve druhé části konference přítomní prodiskutovali předložená témata. V diskusi, která byla velmi plodná a otevřela nebývalou šíři námětů pro zamyšlení, se účastníci pokusili najít shodné prvky, které by umožnily vstoupit do pracovní části setkání.
V závěrečném bloku, který si kladl za cíl definovat východiska pro vhodný modus vivendi, představil Svaz Nové odbory, reprezentovaný svým předsedou, příspěvek odborového svazu v oblasti odborové práce se zahraničními pracovníky. Předkládaný návrh nabízí zahraničním pracovníkům možnost opory odborů, a to prostřednictvím Odborové organizace Individuálních členů Svazu Nové odbory. Členství v této organizaci umožní zahraničním pracovníkům využít zázemí mladého a dynamického svazu, který chápe otázku pracujících komplexně a nezužuje ji pouze na standardní struktury odborové práce. Členství je dobrovolné, založené na on-line registraci, která umožňuje být odborově organizován aniž vyžaduje účast na aktivitách, jak jsou sdružování, společné akce apod.
Svaz Nové odbory předpokládá, že registrace zahraničních pracovníků, která je spojena rovněž s informovaností o českém pracovně-právním prostředí, může přispět k omezení či zabránění problémů, se kterými se zahraniční pracovníci v ČR potýkají a pomůže jim lépe se orientovat na českém pracovním trhu.
Tento úkol předpokládá kooperaci s ostatními aktéry, mimo jiné v oblasti jazykové, právní a kontrolní, za současného společného působení v prostředí veřejného mínění a tlaku na úpravu legislativy.
Účastníci setkání se shodli, že kulatý stůl znamenal výchozí bod pro rozvoj spolupráce a konstatovali shodnou vůli pokračovat ve tvorbě společné strategie prostřednictvím vzájemného informování, bilaterálních a multilaterálních setkání a společných akcí.

Účastníci setkání:
Multikulturní centrum Praha - Yuliya Moskvina
Diakonie Českobratrské církve evangelické - Mgr. Christo Bjalkovski, Mgr. Petr Bruna
La Strada, o.p.s. - Michal Krebs
Státní úřad inspekce práce - Mgr. Radek Havran
Centrum na podporu integrace cizinců - Bc. Věra Sedláčková, DiS.
Caritas – VOŠ Olomouc - Eva Kubíčková
Svaz Nové odbory - Jaroslav Juryšek, Michal Kovář, Jaroslav Pleticha, Josef Štaigl, Vladimír Hübsch
CE WOOD Litovel, odborová organizace - Václav Arnoš

Kulatý stůl moderovala Xenie Kaduchová.

0053 EA CI logo navrhy
IMG 9891EA PSA logo final RGB