Odborová organizace Lesní společnost Broumov

IMG 5502„Odbory mají i v dnešní době své nezastupitelné místo, kdy vyvažují postavení mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem. I když se doba stále více a dynamicky mění, problémy zaměstnanců zůstávají a spíše se opakují. Odbory by ovšem měly být pro zaměstnavatele partnerem a nikoliv nepřítelem.“
Jaroslav Pleticha, předseda Odborové organizace Lesní společnost Broumov (na fotografii)

Odborová organizace Lesní společnost Broumov působí u zaměstnavatele, Lesní společnosti Broumov Holding, a.s., od roku 1990. Společně s firmou prošla hlubokou transformací, v rámci které poklesl v průběhu let počet zaměstnanců na pouhých 10 % původního stavu. Odborová organizace v čele s Jaroslavem Pletichou, který je předsedou nepřetržitě od roku 1992, silně kritizovala státní politiku v oblasti lesnictví. Neuvážené zásahy do hospodaření v lesích měly za následek devastaci tradičních oborů a specializací a krach mnoha firem.
Odborová organizace působí u zaměstnavatele, který odbory považuje za spolehlivého a férového partnera. Vedení společnosti uznává snahu odborové organizace o zlepšování pracovního postavení zaměstnanců a zároveň ji vnímá jako partnera při řešení problémů spojených s úsilím o zachování stability a prosperity firmy. Výrazem kvalitního sociálního dialogu je Kolektivní smlouva, která zaměstnancům garantuje benefity nad rámec zákona, jako je příspěvek na penzijní připojištění, 5 kalendářních týdnů dovolené a růst mezd. Zaměstnavatel oceňuje činnost odborové organizace příspěvkem na činnost.
Odborová organizace Lesní společnost Broumov se v roce 2016 stala nezávislým a samostatným subjektem, který plně převzal všechny členy a veškerou činnost. Jednou ročně se koná členská schůze, Výbor se schází pravidelně každý za měsíc. Odborová organizace nezapomíná ani na bývalé zaměstnance firmy, dnes mnohdy v důchodovém věku, a pořádá pro ně pravidelná setkání a akce.  Členové odborové organizace se mohou účastnit poznávacích a kulturních zájezdů, příjemnou a milou tradicí se stalo každoroční letní opékání selete.
Organizace nevyužívá ke kontaktu se svými členy webové stránky ani facebookový profil a dává přednost osobní komunikaci. Jako propagačně-komunikační nástroj využívá odborovou nástěnku, na které informuje o důležitých událostech, aktuálním dění a chystaných akcích.