7. ŘÍJEN - SVĚTOVÝ DEN ZA DŮSTOJNOU PRÁCI

ED4CB9E0 3B6B 4B34 97CD 150067C25EB0Na dnešní den připadá Světový den za důstojnou práci, který se připomíná od roku 1999. Důstojná práce by v principu měla zaručovat důstojnost člověka, a dále mu zajistit přiměřený příjem, respektive existenční jistoty a taktéž přebírat odpovědnost za životní prostředí.

Mezinárodní organizace práce rovněž přitom stanovila i tyto klíčové principy důstojné práce:

SMYSLUPLNOST – má práce je v dobrém smyslu slova produktivní, mohu ji ovlivňovat, tvořit; mohu plnit zodpověné úkoly; má práce zároveň přispívá rozvoji lidstva.

SVOBODA – mohu si práci zvolit (či práci opustit) a cítím se svobodný k vyjádření svých zájmů.

ROVNOST – v mém pracovním prostředí jsou respektovány stejné příležitosti, rovnost pohlaví, sociální integrace.

BEZPEČÍ – ve své organizaci vnímám kvalitu pracovních podmínek, zachované bezpečí na pracovišti; moje pracovní doba je důstojná a mohu tak sladit rodinný a pracovní život.

OCHRANA PRÁV – mohu uplatňovat právo hájit své zájmy, právo na informace, právo se sdružovat; v práci jsou dobré podmínky pro sociální dialog, je zde zajištěna ochrana mého zdraví.

SPRAVEDLIVÁ ODMĚNA – moje mzda je pravidelná, dostatečná a férová; zaměstnavatel mi poskytuje potřebné sociální zajištění.

LIDSKÁ DŮSTOJNOST - je v mé práci zřejmá z jednání nadřízených; vnímám zde kolegialitu a podporu, mám příležitost ke kariérnímu růstu i seberealizaci.

Nezbývá tedy, než si takovou práci nejen přát, ale za ni i bojovat. Třeba prostřednictvím odborového organizování sebe i svých spolupracovníků.