KOLEKTIVNÍ VYJEDNÁVÁNÍ POMALU STARTUJE

headway 5QgIuuBxKwM unsplashV těchto týdech v odborových organizacích finišují přípravy návrhů pro kolektivní vyjednávání na rok 2022. Základem vyjednávání kolektivních smluv i nadále zůstává jednání mzdách, benefitech a sociálních programech.

Letos bude vyjednávání ovšem v lecčems jiné. Třeba v tom, že se velmi rychle rozhýbala inflace, že rostou ceny, roste poptávka po zaměstnancích, kteří jsou nyní více než kdy v minulosti přetahováni a kupováni mezi firmami, že firmy neustále přehodnocují své krátkodobé i střednědobé ekonomické vyhlídky a tím se stávají nejsitými ve svých slibech atd.

Jde totiž mnohdy o velmi dynamické změny, kdy se zakázky jeden den na firmy valí ze všech stran a druhý den je vše jinak a zaměstnanci jsou přeřazováni na jiné práce. Proto bude vyjednávání složitější než v dobách, kdy se buď dařilo, anebo byla krize. Mnozí zaměstnavatelé už nyní hlásí, že trh je jako na houpačcce a hodlají být při jednáních opatrní.

Naproti tomu, jsou ovšem mnozí zaměstnavatelé z důvodu nedostatku pracovníků přístupní debatám o růstu či úpravě mezd. A zde je úloha odborů nezastupitelná a vyjednávání smluv nejdůležitější, protože se v této oblasti stále častěji objevuje nárůst případů nerovného odměňování a diskriminace. Nově nabíraní zaměstnanci totiž často mívají vyšší nástupní mzdu, než zaměstnanci dlouhodobě pracující na stejných pozicích.

Inflace je nyní nevyzpytatelná a lze přijmout odhad, že její střední hodnota pro příští rok bude oscilovat okolo 3,5%. Proto je otázka mezd a jejího růstu klíčová. I když nyní ještě nevíme o kolik vzroste minimální mzda, je jisté, že poroste, neboť to je nyní již naprosto nevyhnutelné ... A stejné to musí být i ve firmách. Dle informací z jednotlivých organizací je jejich startovací vyjednávací úroveň garance růstu mezd nejméně o 5-10%.

Odborové organizace čekají nelehká jednání, ovšem cíl by měl být společný spolu se zaměstnavateli, aby firmy prosperovaly, zaměstnanci měli stabilní práci a za ni dostali spravedlivou a důstojnou mzdu.