MŮŽE ZAMĚSTNAVATEL MONITOROVAT PŘÍTOMNOST ZAMĚSTNANCŮ NA PRACOVIŠTI PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ APLIKACE?

markus winkler A0iDWXTrQEY unsplashÚvodem je potřeba uvést, že zaměstnavatel má povinnost zaznamenávat docházku zaměstnanců do práce a vést evidenci odpracovaných směn a přesčasů dle §96 odst.1 Zákoníku práce. Díky této povinnosti pak zaměstnavatel naplňuje i právní titul pro zpracování osobních údajů podle článku 6 odst.1 písm. c) Obecného nařízení o ochraně osobních údajů („GDPR“). Přitom není vyloučeno, aby zaměstnavatel k dosažení cíle této povinnosti používal prostředek, jako je mobilní aplikace, která využívá lokalizační data.

Právě s rozvojem technoligií a jejich čím dál větším pronikáním do běžného života se objevují případy, kdy zaměstnavatel eviduje docházku prostřednictvím mobilní aplikace.

V takovém případě je ovšem potřeba mít se na pozoru, neboť pokud by docházelo ke sbírání údajů o poloze zaměstnanců i mimo pracoviště zaměstnance, bylo toto v rozporu se článkem 5 odst. 1 písm. c) GDPR.

Podle tohoto ustanovení totiž není přípustné, aby aplikace zaznamenávala, kde se zaměstnanec pohybuje mimo pracovní dobu a mimo své pracoviště. Problematické by také mohlo být, kdyby aplikace sbírala lokalizační údaje například v čase pracovní přestávky, kdy se zaměstnanec nemusí zdržovat na pracovišti a může tedy opustit i areál zaměstnavatele.

Z toho důvodu lze použití takové aplikace považovat za přípustné z ohledu ochrany osobních údajů jen do té míry, že zaznamená pouze příchod zaměstnance na pracoviště a jeho odchod z něho. Zároveň je nutné brát ohled na §316 odst. 2 Zákoníku práce, podle něhož zaměstnavatel nesmí narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování ...