ZAMĚSTNANEC MUSÍ BÝT NA PRVNÍM MÍSTĚ

30A2310A AF5E 4CF3 B37E C33A13298301V souvislosti se zavedením dalších vládních restrikcí a omezení je potřeba připomenout, že i když se chystají anebo prodlužují opatření na podporu zaměstnavatelů, dle našeho odborového pohledu je nejdůležitější ochránit zaměstnance a osoby přímo ohrožené případným propouštěním.

Je totiž zjevné, že se situace bude zhoršovat a mnoho malých podnikatelů raději své podnikání ukončí.

Jsou případy, kdy především malí zaměstnavatelé ve službách a malých provozech již od jara sahají ke snížení nákladů snížením počtu zaměstnanců. Sice pomalu, ale stále od jara stoupá nezaměstnanost. Je to dáno tím, že k propouštění prozatím nepřistupují velcí zaměstnavatelé, kteří mají prostor výkyvy ve výrobě řešit omezením agenturních zaměstnanců, brigádníků či externích zaměstnanců. Ovšem drobní zaměstnavatelé především v malovýrobě a službách mnohdy nemají kam sáhnout a po dohodě se svými dvěma třemi zaměstnanci je propustí. Ti statistikami nijak výrazně nezamávají. Dle našeho názoru je nezbytně nutné ochránit i tyto místa a nedovolit aby se tak nakonec stovky a tisíce pracujících ocitli na úřadu práce a mnohdy i bez příjmu.

Stát jednoznačně musí okamžitě prodloužit programy Antivirus A, B i C, nejméně do konce prvního čtvrtletí 2021. Musí zvýšit minimální mzdu na hodnotu 50% průměrné mzdy a podržet tak příjem pracujících na úrovni která podpoří spotřebu. Musí zvýšit a prodloužit podporu v nezaměstnanosti, aby se lidé, kteří tuto podporu pobírají nepropadli i se svými rodinami do sociálních problémů. Musí urychleně nastartovat diskuzi o zavedení tzv.nepodmíněné základního příjmu. Musí připravit a nabídnout zaměstnavatelům v klíčových odvětvích možnost zestátnění jejich podniků s udržením jejich chodu a zaměstnanosti.