BÝT ODBOROVĚ ORGANIZOVÁN JE SVOBODNÉ PRÁVO VŠECH ZAMĚSTNANCŮ

david siglin UuW4psOb388 unsplashNáš svaz za dobu své existence pomohl u řady zaměstnavatelů založit odbory a zlepšit tak postavení zaměstnanců a odměňování za práci, a je připraven vždy pomoci zaměstnancům se odborově organizovat. Ať už v některé z existujících odborových organizací, anebo třeba v nově založené. Nabízíme rovněž možnost stát se členem v naší odborové organizace přímo v našem svazu určené pro individuální členství.

Často se na náš svaz obrací zaměstnanci s dotazy, jestli jim zaměstnavatel může členství zakázat, anebo zdali bychom jim přímo nepomohli se založením odborové organizace. Jejich pohnutky a důvody jsou vždy stejné. Mají pocit beznaděje ze svého zaměstnání, svých nadřízených, z pracovních a mzdových podmínek a odbory berou jako poslední instanci, která by jim mohla pomoci.

Velmi často se ptají, zdali se zaměstnavatel dozví to, že jsou odborově organizováni. A to z důvodu obavy o to, že se jim zaměstnavatel pomstí za členství v odborech, nebo, že by se jich mohl chtít zbavit. V některých případech i proto, že mají například ve své pracovní smlouvě uvedeno, že se nebudou odborově organizovat.

Svobodně se sdružovat, především se odborově organizovat, je právo každého občana a vychází ze závazných mezinárodních úmluv. Rozhodně není potřeba komukoliv sdělovat informace o svém členství natož se ptát zaměstnavatele jestli mohu do odborů vstoupit. Naproti tomu, ani zaměstnavatel nesmí členství zaměstnanců v odborech bránit. Pouze odbory mohou se zaměstnavatelem uzavírat kolektivní smlouvy, kontrolovat bezpečnost na pracovištích a mají právo po zaměstnavateli vyžadovat některé mzdové, ekonomické a další údaje.

Nenechme se okrást o naše práva daná mezinárodními úmluvami a našimi zákony, vstupujme svobodně do odborů a zakládejme odborové organizace.