NAŠI ČLENOVÉ NEJSOU NA PRACOVNĚ PRÁVNÍ PROBLÉMY SAMI

EB6DA2A8 2CBC 4DDE 8EFC 6FDC04F9471DTo, že být členem odborů má mnoho výhod je jisté. Jedině když se zaměstnanci odborově organizují mohou zlepšit své pracovní podmínky a prosadit lepší a důstojné mzdové podmínky.

Důležitou náplní odborové činnosti je i pomoc a zastupování zaměstnanců při řešení jejich práv a problémů, kdy zaměstnavatel nedodržuje platnou legislativu a předpisy. Náš svaz poskytuje všem členům našich organizací bezplatnou právní pomoc a možnost konzultací. Ukazuje se, že někteří zaměstnavatelé se mnohdy neštítí nejen zákon obcházet ale jej i přímo popírat. Případy kdy zaměstnavatel například zaměstnancům tvrdí, na zaplacení náhrady za státní svátek není nárok, ale je to výhradně jeho dobrovolné rozhodnutí skutečně nejsou žádnou výjimkou.

Stejně tak i velké prohřešky některých zaměstnavatelů proti zákonu, kdy je například nesprávně ukončený pracovní poměr. Snaha ušetřit a sázka na nevědomost zaměstnanců vede tak daleko, že se zaměstnavatel snaží přesvědčit zaměstnance k podpisu dohody o rozvázání pracovního poměru okamžitě s tím, že je to pro něj nejlepší, a to někdy zcela bez jakéholiv odstupného. Různé formy krácení práv zaměstnanců se stále opakují. Někteří zaměstnavatelé bez ohledu na lhůty mění rozvrhy směn, nevedou řádné evidence přesčasové práce, nedodržují přestávky v práci či mezi směnami. Často se také uchylují k nerovnému odměňování, kdy jsou zaměstnanci na stejných pozicích záměrně odměňováni odlišným způsobem.

Je toho skutečně mnoho co někteří zaměstnavatelé porušují. Často jde o jejich neomluvitelnou neznalost, kdy je pro mnohé z nich Zákoník práce naprosto neznámým předpisem, často jde však o cílené porušování zákona. Proto je důležité zakládat u zaměstnavatelů odborové organizace a být v nich odborově organizován. Současně je nutné mít na paměti, že odbory nejsou žádná spořitelna, ale spíše pojišťovna, kde se člen může dovolat v případě bezpráví pomoci a kde mám možnost se na někoho obrátit o radu.

Náš svaz aktuálně aktivně pomáhá několika našim členům v boji za jejich práva prostřednictvím soudních sporů. Členové organizací sdružených v našem svazu tak skutečně nejsou na své pracovně právní problémy sami.