PRVNÍ SIGNÁLY PROBLÉMŮ VE FIRMÁCH. CO BUDE SE ZAMĚSTNANCI?

IMG 0092První firmy nám hlásí problémy se zajištěním svého chodu a výroby. Průběžně komunikujeme a monitorujeme stav a situaci ve firmách ve kterých působí naše členské organizace, které se po všech vládních nařízením a z nich vyplývajících omezeních začínají potýkat s problémy

Díky současné pandemii, která ovlivňuje náš každodenní život stále více a více, se pomalu začínáme ocitat v pasti blížící se hospodářské krize. Objevují se především narůstající výpadky na straně jednotlivých dodavatelů a odběratelů. Firmy, které se dostatečně předzásobili stejně nemohou na plno vyrábět, z důvodu výpadků u zákazníků. Mnozí zaměstnavatelé proto již nyní plánují razantní omezení výroby. Minimálně o 50% produkce s tím, že tato opatření se budou zavádět v nejbližším týdnech anebo dokonce dnech. Je nasnadě, že takováto opatření časem nemusí stačit a může dojít v řadě podniků k úplnému zastavení výroby, stejně jako se aktuálně děje v automobilovém průmyslu.

Co by zaměstnavatelé poskytli zaměstnancům v takovém případě?
Odborník na pracovní právo JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. k tomu uvádí: “V případě, že jde o zaměstnavatele tzv. podnikatelské sféry, tj. zaměstnavatele, který odměňuje své zaměstnance mzdou, nabízí se v této situaci aplikace překážky v práci podle § 209 zákoníku práce, tj. částečné nezaměstnanosti. U zaměstnavatelů nepodnikatelské (rozpočtové) sféry částečná nezaměstnanost ale být vyhlášena nemůže.

Částečná nezaměstnanost se uplatňuje, v případech, že u zaměstnavatele odbory působí, pouze na základě vzájemné dohody mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací. Jestliže u zaměstnavatele odborová organizace nepůsobí, může být dohoda nahrazena vnitřním předpisem. Dohoda s odborovou organizací, případně vnitřní předpis, musí upravit výši náhrady mzdy, která bude zaměstnancům v době částečné nezaměstnanosti poskytována. Přičemž náhrada mzdy musí činit nejméně 60 % průměrného výdělku.”

Jistě je dobrým signálem, že MPSV aktuálně připravilo návrh, který má řešit úhradu mezd zaměstnancům, kteří se ocitnou doma z titulu výše uvedeného zákonného ustanovení. Stát by tak zaměstnavatelům kompenzoval polovinu těchto výdajů na náhradu mzdy a to až po dobu tří měsíců. Nicméně, podle našich odhadů tato kompenzace nebude dostatečná. Vláda by měla přistoupit k celé situaci mnohem zodpovědněji a vyslat naprosto jasný signál, že zaměstnavatelé se nemusí bát a nemusí propouštět své zaměstnance. Kompenzace by rozhodně měla být vyšší, nejméně 60% z vyplacených náhrad. Rovněž i ohraničení kompenzací třemi měsíci považujeme za naivní iluzi. Vezmeme-li v úvahu, že celá epidemie (dle krizového štábu) bude trvat nejméně tři měsíce, tzn. do června, tak je na místě očekávat problémy v dodávkách a odbytu firem v násobně delších horizontech.