ZRUŠENÍ KARENČNÍ DOBY – JAKÉ ZMĚNY PŘINESE?

3F74A2C3 E75B 4AF0 ABE6 AF833709BCE9Od 1. července letošního roku vchází v platnost novela zákona č. 32/2019 Sb., zákoníku práce, která ruší třídenní karenční dobu. Pojďme se společně podívat, jaké změny tato úprava přinese.

Zaměstnavatel odvádí za zaměstnance ze superhrubé mzdy 25% příspěvek na sociální pojištění, ze kterého jde 21,5% na důchodové pojištění, 2,3% na nemocenské pojištění a 1,2% na státní politiku zaměstnanosti. Po nabytí účinnosti novely zákoníku práce se zaměstnavateli snižují odvody na nemocenské pojištěné o 0,2% procentního bodu. Do státní pokladny tak odvede 2,1%.
Tímto krokem se sníží superhrubá mzda ze 134 na 133,8%.

A co tato změna přináší zaměstnanci?
Prvních 14 dní čerpá nemocný zaměstnanec náhradu mzdy, která činí 60% průměrného výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí. Od 15. dne nemoci vzniká zaměstnanci nárok na nemocenské dávky, a to takto:
Od 15. do 30. dne   ve výši 60 % redukovaného vyměřovacího základu
Od 31. do 60. dne   ve výši 66 % redukovaného vyměřovacího základu
Od 61.  dne              ve výši 72 % redukovaného vyměřovacího základu
Nemocenská může být dlouhá maximálně 380 dní.

POZOR!
Zaměstnanci vzniká nárok na náhradu mzdy od první zameškané směny, nikoliv od prvního dne nemoci! Náhrady mzdy totiž zaměstnanci náleží pouze za zameškané směny a svátky, nikoliv za kalendářní dny.
Významnou roli hraje rovněž to, zda zaměstnanec pracuje v rovnoměrně nebo nerovnoměrně rozvrženém systému pracovní doby. Jestliže má zaměstnanec sjednánu rovnoměrně rozvrženou pracovní dobu od pondělí do pátku, platí zaměstnavatel náhradu mzdy od pondělí, a to i v případě, že zaměstnanec onemocněl například v sobotu.
Při nerovnoměrně rozvržené pracovní době rovněž platí pravidlo, že zaměstnavatel poskytuje náhradu mzdy od první zameškané směny. Pokud má například zaměstnanec naplánováno od neděle do úterý volno a onemocní v pondělí, vzniká mu nárok na náhradu mzdy od středy, která měla být jeho prvním pracovním dnem.
Lékař může zaměstnance uznat práce neschopným se zpětným datem, a to až 3 dny, výjimečně, po schválení správou sociálního zabezpečení, i s delší prodlevou. Často se setkáváme s dotazem, podle jakých pravidel bude zaměstnanci vyplácena náhrada mzdy, jestliže zaměstnanec navštíví lékaře 1. července a ten jej uzná práce neschopným od 30. června. Zde platí, že pro uznání nároku na náhradu mzdy je rozhodné datum uznání zaměstnance práce neschopným, nikoliv datum vystavení potvrzení lékařem.