FRANCOUZSKÉ HNUTÍ ODPORU JAKO PŘÍKLAD

0D2D1062 97F9 4098 85F5 785785162601Nejen tzv. žluté vesty, ale také odboráři se postavili proti liberalizačním krokům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Druhá největší odborová centrála v zemi, Generální konfederace práce (Confédération générale du travail -  CGT) vyhlásila generální stávku za vyšší mzdy a spravedlivější daně. Jakkoliv byly zpočátku vztahy mezi hnutím žlutých vest a odboráři spíše vlažné, nyní, když přicházejí na přetřes sociální témata, nacházejí oba tábory styčné body.

Znovu se ukazuje, že odbory jsou hnutím zdola, které má sílu pohnout společností. O tom, jak veliký strach z takového hnutí mají vládnoucí elity, svědčí fakt, že do hry znovu vstupují návrhy na represivní nástroje jako je například omezení práva na svobodné shromažďování.

V mírné a poklidné České republice, kde lidé pracují za dumpingové mzdy, abychom ekonomicky dohnali vyspělé země typu Německa a Francie, jistě nic podobného nehrozí. Odborové hnutí je pokládáno za relikvii minulosti, o které se cudně mlčí, případně se vůči ní tvrdě vymezuje. Příklad z Francie však ukazuje, že odbory jsou živé a mají co říci právě v současné době.